Siirry pääsisältöön

Alfred Kordelinin murha, suurlakon alku


Frans Keräsen muistelmista

7. marraskuuta 1917

Rinnan Venäjän tapahtumien kanssa, osin niistä johtuen, osin muista syistä, levottomuudet ja sekasorto meilläkin lisääntyivät. Niitä osoitti esim. 7.11. Mommilassa suoritettu maanviljelysneuvos Alfred Kordelinin murha sekä suojeluskaartilaisten ja venäläisten sotilaiden aseellinen yhteenotto, jossa useita muitakin henkilöitä kuoli ja haavoittui. 

Viikkoa myöhemmin alkoi sosialistien toimesta "suurlakko", joka kesti 14.–19.11. Tämä lakko sai monella paikkakunnalla väkivaltaisen luonteen. Niinpä mm. Lappeenrannassa sosialidemokraatit levittivät ja kiinnittivät pylväisiin julistuksia, joissa ilmoitettiin suurlakon alkaneen sekä lueteltiin ne laitokset ja liikkeet, jotka "toistaiseksi toimivat lakkokomitean määräysten mukaan". Eräiden liikkeiden omistajat eivät mielisuosiolla [suostuneet] lakkolaisten laittomiin vaatimuksiin. Silloin punakaartilaiset panivat väkivaltaisesti kaupat kiinni. Lakon alkamispäivänä pidettiin kauppatorilla kansalaiskokous, jossa paikallisen sosialistilehden taloudenhoitaja O. A. Paappanen ja sen toimittaja Emil Lehén pitivät palopuheita räikein sanoin selostaen silloisen suurlakon, edellisen lukiessa lisäksi Suomen Ammattijärjestöjen uhkavaatimuksen eduskunnalle. Lakkolaiset keskeyttivät väkivallalla myös yhteiskoulun toiminnan ja uhkasivat punakaartilaisten avulla vangita koulun koko opettajiston. Tällaisen uhan alaisena ja oppilaiden turvallisuuden vuoksi opettajakunta katsoi olevansa "pakotettu keskeyttämään koulun työskentelyn toistaiseksi". Lakkolaiset valtasivat sitä paitsi rautatieaseman, asettivat rautatieliikenteen valvontaansa ja pakottivat virkamiehet luopumaan toimistaan.

__________

Etelä-Saimaa 8.11.1917
Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Tapahtumat Suomessa ja Venäjällä olivat marraskuun alkupuolen päivinä todellakin dramaattisia. Muut venäläisten sotilaiden mielivallasta kertovat tapahtumat, kuten nuorsuomalaisen Karjala-lehden lakkautus tai Turun voinryöstöjutun oikeudenistunnon keskeyttäminen, jäivät taustalle, kun bolševikit anastivat vallan Pietarissa.


Mommilan kartanon väkivaltaisesta valtauksesta ehdittiin kertoa Etelä-Saimaassa ensimmäisen kerran 8.11., kun ei vielä ollut tietoa siitä, että Alfred Kordelin ja eräitä muita oli murhattu. Lehden seuraavissa numeroissa annettiin tarkempia tietoja ja mentiin yksityiskohtiin, jotka varmasti herättivät lukijoissa vastenmielisyyttä, kuten oheinen 13. päivän otsikko.

Jako porvarilliseen ja sosialistiseen leiriin heijastuu marraskuussa 1917 julkaistuissa Etelä-Saimaan kirjoituksissa jo hyvin voimakkaana siitä huolimatta, että kyseessä oli porvarillisen leirin maltillista laitaa edustaneiden ja laillisuusperiaatteeseen sitoutuneiden nuorsuomalaisten äänenkannattaja. Toisaalta päätoimittaja Keränen oli silloin niin kuin myöhemminkin kirjoittaja, joka ei pitänyt näkemyksiään salassa.

Marraskuun tapahtumat Venäjällä saivat Suomen itsenäistymishankkeisiin vauhtia entisestään.
Etelä-Saimaa 10.11.2017
Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

*
Linkittämäni vuoden 1917 julkaisut kuuluvat Kansalliskirjaston digitoituihin aineistoihin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muistoja Oulun taistelusta II

T oinen osa päiväkirjasta, jota  Elsa Säippä piti Oulun taistelun aikana "Korsetistakin oli kerran hyötyä." Toisessa osassa Oulu alkaa olla tukevasti valkoisten hallinnassa, sillä jääkärit ovat saapuneet Vaasasta pelastamaan alakynnessä olleita paikallisia suojeluskuntalaisia ja näiden apureita. Edelleen kuitenkin yksittäiset punaiset koettavat iskeä, tai ainakin sellaisia juttuja on liikkeellä. Elsa pääsee auttamaan muun muassa kantamalla lääninhallituksen taloon ruokaa, ja hän myös näkee jälleen veljensä Paavon. Kaksi vuotta Elsaa nuorempi Paavo Säippä kirjoitti ylioppilaaksi kuusitoistavuotiaana keväällä 1919, siis samalla kuin isosiskonsa. Hän teki sittemmin merkittävän uran virkamiehenä. Tekstissä mainitaan myös näiden nuorempi veli, vuonna 1905 syntynyt Lauri. Säipän pojat olivat vuosia aikaisemmin suutuspäissään kivittäneet Ylitornion kirkon ikkunoita rikki, kun heitä ei ollut otettu mukaan jollekin reissulle. Kertoman mukaan Lauri, silloin vielä pikk...

Elsan vieraina: Lahden tyttölyseon oppilaat Vappu Liipolasta Sirkka Seljaan

Elsan vieraina Lahden tyttölyseon oppilaat Vappu Liipolasta Sirkka Seljaan Edellisessä julkaisussani kävin läpi isoätini Elsa Säippä-Keräsen luona Lahdessa käyneet opettajakollegat. Tällä kertaa täydennän tyttölyseoteeman julkaisemalla vieraskirjassa esiintyvät oppilasvierailut. Ne voi jakaa kahteen kategoriaan. Vuosina 1934-1937 hänen luonaan kävi Elsan päivän aikoihin luokka, jonka luokanvalvoja hän oli. Vuodesta 1936 alkoivat keväisin käydä myös kunkin vuoden ylioppilaskokelaat. Sota katkaisi vierailut melko tehokkaasti. Viimeinet ja samalla ainoat sodanaikaisen luokan merkinnät vieraskirjaan tehtiin keväällä 1942. Elsa oli myös tuon luokan luokanvalvoja. Vuoden 1943 yhdestä abista on vieraskirjan välissä muistuttamassa vain myöhemmin lisätty lehtileike. Käyn läpi ensin Elsan ensimmäisen oman luokan vierailut ja sitten muiden abiturienttien käynnit. Vaikka julkaisen tässä kaikki nimet vieraskirjasta kuvattuina, luettelen myös tekstissä jokaisen nimen. Teen niin, jotta ne löytyvät ne...

Elsan vieraina: Värri, Noponen ja muut Lahden tyttölyseon opettajat

Elsan vieraina Värri, Noponen ja muut Lahden tyttölyseon opettajat Frans Keränen kirjoittaa julkaisemattomissa muistelmissaan: Kieltäydyin lopullisesti, niin kuin luulin, ottamasta vastaan Etelä-Suomen Sanomain päätoimittajan tointa. Mutta sitten sattui jotakin, joka sai minut ilmoittamaan johtaja Kivekkäälle, että olisin sittenkin valmis tulemaan Lahteen. Silloinen morsiameni ja tuleva vaimoni, fil. maisteri Elsa Säippä, valittiin Lahden tyttölyseon saksan ja englannin kielten opettajaksi. Niin myös Elsan Varkaudessa edellisvuonna aloittama vieraskirja muutti Lahteen elokuussa 1932. Ensimmäisten Lahdessa siihen nimensä kirjoittaneiden joukossa ovat sitaatissa mainittu K. O. Kivekäs, Etelä-Suomen Sanomain Kirjapaino Oy:n johtaja, ja tämän vaimo Hulda, mutta heti heidän jälkeensä tulee ensimmäinen Elsan uusi kollega Lahden tyttölyseosta, Katri Blomroos. Hän oli kirjoittava nimensä vieraskirjaan vielä yli kaksikymmentä kertaa. Vielä paljon Blomroosia useammin, lähes ...